Eplepaibakt med kanel og stjerneanis, toppet med Tulip Bacon
- 8 personer
Ingredienser
Bunn- 300 g hvetemel
- 200 g smør (kaldt, ternet)
- 100 g melis
- 1 stk eggeplomme (kan sløyfes)
- 4 ss vann (iskaldt)
- Tørket ris/erter (til steking)
- 6 ss vann
- 7 stk epler
- 4 ss sukker
- 1 stk kanelstang
- 4 stk stjernesanis
- 125 g Tulip ternet Bacon
- Honning
- Vaniljeis
Fremgangsmåte
Bunn:
Ha mel i en bolle, og smuldre inn smøret. Tilsett melis og bland godt. Ha i eggeplommen og halvparten av vannet (2 ss).
Bland deigen i en foodprosessor. Tilsett kun det ekstra vannet om nødvendig.
Klapp deigen sammen til en flat sirkel, pakk den i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 30 min.
Kjevle ut deigen mellom to bakeark til den er ca. 4 cm større enn paiformen.
Fjern det ene bakearket og legg bunnen i formen (med bakearket opp).
Prikk deigen med en gaffel, dekk med et bakeark og fyll opp med tørket ris/erter.
Stek på varmluft i 10-15 min. ved 190 °C. Fjern papiret og risen/ertene, og stek i 5-10 min. til deigen er gyllen.
Følg trinnene under ‘fyll’ og ‘kandisering’.
Stek den fylte paien i 10-15 min. og server med tilbehør.
Fyll:
Skrell 3 epler, fjern kjernen og skjær i terninger. Legg eplene i en kjele.
Kok opp med 2 ss vann, 2 ss sukker og krydder. La småkoke i ca. 10 min. til du får en fin mos.
Ta ut kanelstangen og stjerneanisen, og fyll paien.
Del 3-4 epler i to, og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene jevnt over hele paien.
Smelt 2 ss sukker og 4 ss vann til sukkersirup og pensle over eplene. Alternativt kan sukker strøs over.
Tilbehør:
Stek Tulip Ternet Bacon i en stekepanne, og avslutt ved å drysse over en generøs porsjon honning.
Dryss over paien før servering, og server med en kule is.